Yliopistotutkija Juhana Venäläinen ja akatemiatutkija Hanna Kuusela on valittu Kulttuurintutkimus-lehden uusiksi päätoimittajiksi maaliskuussa 2020.
Kulttuurintutkimus on monitieteinen aikakauslehti, joka julkaisee kulttuuria ja yhteiskuntaa koskevaa tutkimusta. Sen ydinaiheita ovat kulttuurin, yhteiskunnan ja taiteen muutokset ja merkitykset. Vuodesta 1984 ilmestyneen lehden tehtävänä on tieteellisen tiedon levittäminen yleistajuisesti suomen kielellä. Lehdessä julkaistaan vertaisarvioitujen tutkimusartikkelien lisäksi myös esseitä, puheenvuoroja ja kirja-arvioita.
“Kulttuurintutkimus on aina ollut vahvasti monitieteinen, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä laaja-alaisesti käsittelevä lehti. Tulemme tarjoamaan tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun niin pitkään punnittua tietoa kuin myös akuutteja ja ajankohtaisia näkökulmia”, Juhana Venäläinen toteaa.
“Kulttuurintutkimus on aikoinaan syntynyt tarpeesta pohtia ympärillämme olevia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä laaja-alaisesti ja suhteessa toisiinsa. Talous ja taide, sukupuoli ja yhteiskuntaluokka, valta ja media kietoutuvat toisiinsa, ja kulttuurintukimuksen tehtävänä on ollut selvittää, miten ja miksi. Tieteenalaa ja ajattelutapaa on usein myös leimannut tietynlainen sitoutuneisuus tasa-arvoon, edistykseen ja demokratiaan. Itse pidän näitä edelleen hyvinä lähtökohtina niin yhteiskunnille kuin tutkimuksellekin”, sanoo Hanna Kuusela.
Uusien päätoimittajien johdolla Kulttuurintutkimus kehittää entisestään monitieteistä otettaan ja vaalii suomenkielisen ajattelun ja tutkimuksen perinnettä. Uudet päätoimittajat pitävät lehteä tärkeänä keskustelua yhteen kokoavana foorumina.
“Pidämme painetussa muodossa ilmestyvää lehteä edelleen tärkeänä keskusteluja kokoavana alustana. Se myös altistaa lukijoitaan kurkistamaan myös oman lähimmän tutkimusalueensa ulkopuolelle. Printtilehti ei formaattina ole mitenkään vanhentunut, vaikka tekstien avointa saatavuutta samalla voimakkaasti kehitetäänkin”, Venäläinen toteaa.
“Lehteen mahtuu niin kriittistä yhteiskuntatiedettä ja taiteentutkimusta kuin esimerkiksi perinteen-, politiikan- ja teknologioiden tutkimustakin. Juuri tässä moninaisuudessa on lehden vahvuus”, Kuusela lisää.