Kulttuurintutkimus

Kenen syy? Syntipukit ja väkivalta tähtäimessä kulttuurintutkimuksen kesäkoulussa 4.–5.6.2018

Kulttuurintutkimuksen seuran ja Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen järjestämässä kesäkoulussa ”Scapegoats, violence, and mimetic theory” (Syntipukki, väkivalta ja mimeettinen teoria) tarkastellaan René Girardin mimeettisen teorian kehyksissä kysymyksiä syntipukeista, jäljittelystä ja väkivallasta erilaisissa yhteiskunnallisissa ilmiöissä (esim. #metoo -kampanja, sosiaalisen median syntipukit, sota) ja kaunokirjallisuudessa. Tiivistetysti Girardin teoria käsittää kolme osaa: 1. kirjallisuustieteestä ponnistaneen kuvauksen ihmisen halun jäljittelevästä luonteesta, 2. kulttuuriantropologian suuntaan avautuvan teorian syntipukkimekanismista mimeettisen halun myötä syntyvän väkivallan kitkemisessä sekä 3. teologisesti virittyneen esityksen evankeliumeista syntipukkimekanismin paljastajana ja lakkauttajana.

Kesäkoulun kaikille avoimessa symposiumissa maanantaina 4.6. luennoivat YTT dosentti Tiina Arppe ja FT yliopistonlehtori Hanna Mäkelä aiheinaan Girardin mimeettinen teoria kulttuurin analyysissä (Arppe) ja toisaalta kaunokirjallisuuden narratiivisen analyysin työkaluna (Mäkelä). Luennot pidetään Jyväskylän yliopiston Educa-rakennuksessa salissa D 109 klo 12.00–14.15.

Kesäkoulun yhteydessä järjestetään myös vapaamuotoinen keskustelutilaisuus baari Vakiopaineessa tiistaina 5.6. klo 19 alkaen. Paneelissa pohditaan syntipukin merkitystä ja funktioita sekä sitä, keitä tai millaisia ovat nykyajan syntipukit. Esikeskustelijoiksi on kutsuttu Tiina Arppe, nykykulttuurin emeritusprofessori Erkki Vainikkala ja Girardia suomen kielelle kääntänyt runoilija Olli Sinivaara. Keskustelun jälkeen ilta jatkuu kaunokirjallisissa merkeissä, kun lavan ottavat haltuun kirjailijat Laura Lindstedt, Eeva Rohas, Olli Sinivaara ja Suvi Valli.

Tervetuloa!

Symposium: https://www.facebook.com/events/2046556385599069/
Syntipukki-ilta: https://www.facebook.com/events/2056176764636868/